5 veidi, kā IT studentam iegūt prakses vietu

Prakses devējs studentam nodrošina iespēju zināšanas izmēģināt darba procesā un prakses vadītāja uzraudzībā gūt jaunas, augt profesionāli  – tas ir topošā speciālista papildu ceļš uz izaugsmi un bieži vien nākamo darbavietu.

Informācijas tehnoloģiju (IT) nozare ir viena no tām, kurā zinošiem studentiem praksi atrast ir salīdzinoši viegli, tomēr jebkuram arī no viņiem potenciālo prakses devēju jāspēj pārliecināt par sevi kā labāko kandidatūru. Iespēja piedalīties reāla projekta īstenošanā – programmēšanā, prakses vadītājs kā mentors un iespējamais atbalsts kursa darba, bakalaura darba vai maģistra darba izstrādē, apmaksāta prakses vieta, šīs pēc SIA “ZZ Dats” administrācijas un personāla vadītājas Iveta Kažemakas vērojumiem ir galvenās prioritātes, kā IT studenti izvēlas prakses vietu.

“Prakses vietas meklēšanai ir jāgatavojas laicīgi, turklāt prakses meklēšanā bieži vien būs konkurss – kāds uzvarēs, kādam prakse būs jāmeklē citur. Prakses pretendentam vērts izveidot lietišķu epasta adresi, kurā iekļauts vārds un uzvārds, sagatavot pārskatāmu un gūtās izglītības, pieredzes atspoguļojošu CV. Ja vēl nav darba pieredzes, var ierakstīt jebkādus skolā, augstskolā gūtos sasniegumus, der pieminēt saistošas ārpusskolas nodarbības, veikto sabiedrisko darbu. Vērtīgi būs viss, kas pastāstīs par jauno IT prakses kandidātu vairāk. Būtiski ir koncentrēties uz prakses vietas iegūšanu pašreiz, mazāk uz nākotnes darbu. Topošajiem IT speciālistiem ik dienu jārūpējas par jaunām zināšanām, labām sekmēm un savu labo reputāciju, jo darba devējs var lūgt atsauksmes arī par prakses pretendentiem,” pieredzē dalās SIA “ZZ Dats” administrācijas un personāla vadītāja Iveta Kažemaka.

Kur meklēt un kā atrast

Esi aktīvs! Jo esi vispusīgāks, vairāk lasi, interesējies par IT nozarē notiekošo, seko dažādām nozares grupām sociālajos tīklos, jo plašāks ir tavs redzesloks un sapratne par uzņēmumiem, iestādēm, kur ar savām zināšanām un prasmēm varētu būt noderīgs. Prakses devēji bieži vien augstskolas informē par pieejamajām prakses vietām, tās atrodamas arī sludinājumos internetā, dažādos karjeras pasākumos, izstādēs par izglītības iespējām u.tml.

Apjautājies par uzņēmumiem vai parunājies ar vecāka kursa studentiem, kur strādā Tava nākotnes amata cilvēki – piesakies tieši tur! Būt noderīgam pieredzējuša darbinieka palīgam būs nenovērtējams ieguvums.

Kādai jābūt IT prakses vietai

Pārdomā, ko esi dzirdējis par uzņēmumiem un ieklausies sevī, kur arī tu reiz gribētu strādāt – vispirms sāc prakses vietas meklēšanu tieši šajos uzņēmumos.

Tev droši vien būs svarīgi, kur atrodas prakses vieta, vai noteiktu laiku varēsi darbdienās uz to regulāri nokļūt. Izvēloties, raugies, kura prakses devēja nosacījumi ir tavām vajadzībām atbilstošākie. Ja tev ir svarīgi, lai praksē varētu piedalīties reālu projektu īstenošanā – programmēt, atsaucies tieši šādiem piedāvājumiem, ja nav skaidri norādīts, aizraksti vai piezvani un noskaidro! Ja līdz ar prakses noslēgumu jābūt gatavam bakalaura darbam un būtu vērtīgi, ka prakses vadītājs palīdz ar savām zināšanām, jau pirms prakses sākuma noskaidro, vai tev tāds būs?

Vai nopelnīšu jaunam datoram

Protams, ka iespēja zināšanas izmēģināt darba procesā, gūt jaunas ar prakses vadītāja atbalstu, ir vērtīgākais, ko praksē saņem students, tomēr IT nozarē bieži vien ir apmaksātas prakses vietas. Tas nozīmē, ka vari saņemt arī atalgojumu par paveikto – tā apmērs var būt minimālās algas apmērā vai pat augstāks. Bet varbūt tevi iepriecinās tie paši labumi, ko bauda darbinieki – tēja un kafija, augļi birojā, iespēja pabūt atpūtas telpā un kaut ko uzspēlēt, iepazīties ar līdzīgi domājošajiem utt.

Kas es esmu un ko varu

Tu esi pie sava datora, prakses devējs pie savējā – kā viņam uzzināt, ka vēlies iegūt prakses vietu un ko spēj? Sagatavo CV, kurā pastāsti par savu izglītību, prasmēm un pieredzi IT jomā, pavadvēstulē izklāsti, kāda un kāpēc tev ir nepieciešama prakse, kādēļ vēlies to gūt tieši izvēlētajā uzņēmumā. Raugies, lai esi sagatavojis šo informāciju konkrētajam uzņēmumam vai iestādei, lai nav tā, ka CV sūti uzņēmumam X, bet vēstulē slavē uzņēmumu Y.

CV droši ieraksti jebkādu vasarā veikto darbu. Tas arī ir ļoti pozitīvs plus!

Sagatavo īsu, unikālu motivācijas vēstuli, ko pievienot savam CV. Vēstulē raksti, kāpēc vēlies darīt šo darbu. Nebārsti vispārīgus komplimentus uzņēmumam, bet ieraksti kaut ko personisku. Piemēram: “Satiku cilvēku, kurš strādā pie jums. Viņš vienmēr tik lepni runā par savu darbu!”

CV sūti un zvani pats!

Nē, mammai nevajag nosūtīt tavu CV! Ne arī zvanīt un pārliecināt prakses vietu, kāds esi viņai gudrinieks! Ja pat tava vēstule nebūs tik perfekta kā mammas rakstītā, vai, ja pat saņemsies un pats piezvanīsi uzņēmumam vai iestādei, tici, paša iniciatīva prakses devēja acīs tavu vērtību pacels vismaz par 30%! Kad sekos prakses devēja uzaicinājums ierasties klātienē, arī tad, nāc bez mammas – vai vismaz palūdz pagaidīt kafejnīcā turpat ap stūri.

Kādēļ? Jo tu jau esi liels! Savā ziņā šī ir tava pirmā darbavieta – tu mēnesi vai ilgāk šeit ieradīsies regulāri, darīsi gandrīz to pašu ko pārējie kolēģi un, kas zina, vēl pēc mēneša vai gada tu šeit būsi pilntiesīgs darbinieks  –  programmētājs!

Izsūti uzreiz vairākus pieteikumus, nevis pa vienam! Ja esi jau izsūtījis CV, pieteikumus, motivācijas vēstules, regulāri pārbaudi epasta sūtījumus! Tāpat atbildi vai vajadzības gadījumā atzvani nepazīstamiem telefona numuriem, iespējams, zvanījis tieši tavs nākamais prakses devējs.

Prakses vadītājam un prakses devējam vienmēr pasaki paldies par doto iespēju gūt pieredzi, jo labas attiecības, pazīstami speciālisti IT nozarē jebkurā gadījumā būs ieguvums turpmākajā karjerā, rezumē SIA “ZZ Dats” administrācijas un personāla vadītāja Iveta Kažemaka.

Citi raksti

Piesakies Ēnu dienai ZZ Dats 

No 2024. gada 1. līdz 18. martam jauniešus, kuriem interesē darbs IT nozarē, aicinām pieteikties Ēnu dienai ZZ Dats komandā.